Χαιρετισμός για το Δεύτερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Ολοκαύτωμα, με τίτλο «Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». 19.12.2014, ώρα 16.30, Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, Α.Π.Θ

Κύριε εκπρόσωπε του δημάρχου,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Γερμανίας
Κύριε Αναπληρωτή Πρύτανη
Κύριε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής
Κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.
Κύριε Διευθυντά του Τομέα Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τομέα Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του Δεύτερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για το Ολοκαύτωμα, με τίτλο «Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Για την Κοινότητά μας, που ένιωσε τόσο βάναυσα τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος, αλλά και για την πόλη μας, που έχασε ένα ζωτικό κομμάτι της που προσέφερε πολλά σε αυτήν, το σεμινάριο που ξεκινά σήμερα αποτελεί μια ακόμη δράση, που έρχεται να προστεθεί στα ετήσια σεμινάρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος αλλά και την αντίστοιχη σειρά σεμιναρίων που διοργανώνει ετησίως το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που γίνεται για να διδαχθεί, με σωστό και τεκμηριωμένο τρόπο προς τα νέα παιδιά, η κατά γενική ομολογία δύσκολη θεματική της περιόδου του Ολοκαυτώματος, με όσα αυτή περιλαμβάνει.
Η Κοινότητά μας, το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμπράττουν σε αυτή την προσπάθεια για δεύτερη φορά, αναγνωρίζοντας το πόσο ουσιαστική είναι η υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός από τους προαναφερθέντες φορείς θέλω να ευχαριστήσω και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, όχι μόνο γιατί έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου το σεμινάριο αυτό, αλλά γιατί εδώ και πολλά χρόνια τοποθετείται με περισσή ειλικρίνεια και γενναιότητα στα θέματα που σχετίζονται με την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Ως ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης, ανοίγει κατά αυτό τον τρόπο ένα νέο μονοπάτι συζήτησης για την ιστορία της πόλης.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς επίσης τους εκλεκτούς επιστήμονες, παλιούς και νέους, οι οποίοι δέχτηκαν, για μία ακόμη φορά, ευγενώς να προσφέρουν τις γνώσεις τους, καθώς και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για την προσφορά των υπηρεσιών τους, και ιδιαίτερα την Ελένη Χοντολίδου, ψυχή της όλης προσπάθειας.
Τέλος, θα προσθέσω τις ευχαριστίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας και τις δικές μου προσωπικά σε όλους εσάς, που ήρθατε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο. Τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων δείχνουν ότι ο κύριος λόγος για της συμμετοχή των καθηγητών είναι η επιθυμία για μάθηση, το επιστημονικό ενδιαφέρον και η προσπάθεια για τη δημιουργία πρόσθετων μέσων διδασκαλίας. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό εύρημα, που ειλικρινά πιστεύω ότι προκύπτει και από τη διάθεση των ίδιων των παιδιών που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους. Είμαι βέβαιος πως και αυτό το σεμινάριο θα είναι εξ ίσου επιτυχημένο με το πρώτο, που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Παιδαγωγικής το 2012 όπως και το ειδικό ομοιοθεματικό σεμινάριο που διοργάνωσαν τα Εβραϊκά Μουσεία της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα.
Σας ευχαριστώ.

Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου